Omdat we Spanje bijna uit zijn, willen we iets vertellen over het eten en drinken in Spanje.
Het ontbijt “desayuno”, bestaat uit “cafe con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker op.
Omdat het niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 uur een snack “almuerzo” wat meestal bestaat uit een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” (brood met tomaat). Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen (broodje met beleg).
De lunch “comida” wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Spanjaarden eten groente en vlees/vis gescheiden van elkaar. Als je geluk hebt, ligt er iets van aardappelen bij, maar vaak zelfs dat niet! Wil je groente erbij eten, dan moet je deze apart bestellen! Op de menukaart is groente te vinden bij de voorgerechten. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake. Op veel plaatsen wordt ‘s middags een “menu del día”, d.w.z. een dagmenu aangeboden: een consumptie, voor-, hoofd- en nagerecht en/of koffie voor €10,- tot €15,- . Het is heel normaal om wijn bij het eten te drinken, de meeste restaurants bieden wijn (hele fles) zelfs als vast onderdeel van de menuprijs aan. Als Spanjaarden geen dagmenu bestellen, dan bestellen zij vaak een of meer voorgerechten om met meerdere mensen te delen. De voorgerechten worden dan in het midden van de tafel neergezet
De “merienda” is een lichte maaltijd of snack die genuttigd wordt in de late namiddag, zoiets van tussen 17.00 en 19.00 uur. Daarom lopen de tapasbars vol tot ongeveer 20.00 uur, je gaat van bar naar bar en probeert kleine snacks uit met een klein groepje vrienden. De meeste bars hebben veel verschillende soorten koude en warme snacks, zoals: “pinchos”, “tapas” en “raciones”.
“Pinchos” is een stukje stokbrood met beleg.
“Tapas” zijn kleine porties.
“Raciones” zijn grotere porties.
De avondmaaltijd “cena” is normaal gesproken minder uitgebreid dan het middagmaal. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten avondeten op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer, zo tussen 21.00 – 23.00 uur.
Sobremesa
Het woord sobremesa betekent letterlijk “over de tafel” en duidt op het nog even na kletsen na het eten van een maaltijd. In plaats van de laatste hap te nemen en naar huis te gaan, blijven Spanjaarden vaak nog even genieten van elkaars gezelschap.
Koffie
Koffie wordt traditioneel geserveerd na het toetje en je kunt kiezen uit een café con leche (koffie met melk), een café solo (koffie zonder melk) of een café cortado (koffie met een scheutje melk).
Fooi
Je mag zelf bepalen of je een fooi wilt geven en hoeveel, maar de meeste restauranthouders rekenen op een fooi van 5-10% na een maaltijd.