5 mei 2025
Vertrek: 8:00 uur
Aankomst: 12:00 uur op 6 mei 2025
Aantal zeemijlen: 120
Vanmorgen om 6:30 uur opgestaan, ontbijten en rustig aan de boot verder klaarmaken voor vertrek. Het ziet er naar uit dat we weinig wind zullen krijgen. Even opletten voor de plakkaten zeewier bij vertrek. We varen op de motor met grootzeil bij tot we een beetje voorbij de eilandjes zijn en op de goede koers zitten. Dan rollen we de Genua uit, wat een stuk soepeler gaat nu de furling gerepareerd is. Na ongeveer een uurtje doen we de motor uit. We zwaaien Guadeloupe gedag, op naar een volgend eiland, één waar we nog nooit geweest zijn, St. Lucia.
De snelheid is nu tussen de 3 en 4 knopen, wat natuurlijk niet veel is maar wel aangenaam. Het is een zonnige dag en wanneer we naar het eiland Dominica kijken zien we dat er grote donkere wolken boven hangen. Laten we duimen dat de regen ons bespaart blijft.
Met deze snelheid (gemiddeld 4 knp) zouden we rond 15:00 uur aan moeten komen bij St. Lucia. Afwachten maar. In de middag zakt de wind helemaal in en starten we de motor maar weer. Rond 17:30 uur kan deze weer uit omdat de wind iets aantrekt en we nu een gemiddelde snelheid hebben van 5 knp. Tijdens de wacht van Fred (22:00-02:00 uur) start Fred de motor weer, zodat we wat stroom kunnen genereren.
Wel fijn dat er een maan is vanavond, althans tot mijn wacht van 02:00-6:00 uur. Een donkere wacht met wel veel sterren. We gaan niet meer zo hard, slechts 3,5 knp. Wat later neemt gelukkig de wind wat toe. Opvallend is dat we nauwelijks boten zien, of opspringende vissen en ook geen vogels. Al helemaal jammer is dat we geen dolfijnen zien. In de vroege ochtend komt de wind uit in voor ons niet zo gunstige wind, waardoor we van onze geplande route moeten afwijken. Zodra we dichterbij St. Lucia komen zullen we de koers wel wat aanpassen. Het belooft weer een mooie zonnige dag te worden en nu is de verwachte aankomsttijd rond het middaguur. De wind draait wat, waardoor we wat gunstiger uitkomen. Helaas is hier ook weer heel veel zeewier wat we moeten proberen te ontwijken. Dit lukt niet altijd, waardoor we de motor even in zijn vrij moeten zetten en daarna in zijn achteruit om de schroef te laten ontdoen van zeewier.
![]() |
![]() |
![]() |
Even terzijde, maar we horen van vrienden en lezen op allerlei sites op internet dat het zeewier een groot probleem is in de gehele Carieb. Stranden liggen er vol mee en dat is niet zo fijn als een eiland voor namelijk gericht is op toeristen die verwachten om op een mooi wit strandje in de zon te liggen.
We naderen de baai en precies om 12:00 uur droppen we het anker. We duiken samen het water in om te kijken of het anker goed ligt. Het anker ligt op zijn zijkantje en is niet ingegraven. De bodem bestaat hier ook voornamelijk uit rotsen. We vertrouwen het niet en besluiten opnieuw de ankeren. De 2e poging lijkt een stuk beter te gaan, maar zetten toch voor de zekerheid de anker alarm app aan. We zijn nog druk bezig wanneer er al een bootje van de politie naar ons toekomt die aan boord willen komen. Een vriendelijk dame verwelkomt ons op St. Lucia en stelt enkele vragen. Na onze lunch hijsen we de dinghy in het water, hangen de buitenboordmotor er weer en dan gaat Fred alleen naar de immigratie en douane, welke gesitueerd zijn in de Marina. Ik blijf aan boord om in de gaten te houden of we inderdaad goed voor anker liggen. Ondertussen ruim ik alles op, plaats onze horretjes weer en bind lijnen op tegen het rammelen.
Na een uurtje komt Fred weer terug. Geen extra kosten voor douane en immigratie, maar wel moest hij de Harbour Master EC $30,00 (€ 10,00) betalen. We zijn bezig wanneer er ineens een heel bijzonder bootje langszij komt. Dit blijkt de bekende `Gregory` te zijn, de man verkoopt fruit en groeten. Zijn bootje staat vol met plastic bakjes met van alles en nog wat. Het is een bijzonder vriendelijke man en we maken een praatje met hem. Hij doet dit werk al zo’n 30 jaar, heeft 3 dochters en een kleindochter. Eén van zijn dochters bakt bananenbrood wat we toch echt moeten proberen. Het ziet er allemaal goed uit, dus besluiten wat fruit te kopen. Uiteindelijk (ja, hij weet het goed te verkopen) kopen we: 1 grote tros bananen, 8 tomaten, 3 komkommers, bananenbrood, kokoskoekjes, 2 flesjes passie vruchtensap zonder suiker en een flesje rumpunch. Dit alles kost bij elkaar EC $ 120,00 (€ 40,00), wat zeker niet overdreven duur is. We hadden nog eten voor vanavond aan boord dus hoeven we nog niet weg om iets te kopen. Nu relaxen en morgen weer een nieuwe dag op een nieuw eiland.